perjantai 2. lokakuuta 2020

Raamattu ja nuorten elämänkysymykset

Jaa jotain -päivä on jäänyt monena vuonna väliin, mutta nyt kyseltiin uskonnonopettajien Facebook-ryhmässä hyviä kohtia Raamatusta oppilaiden tulkittaviksi, joten voisin jakaa tällaisen ysiluokille tarkoitetun tehtävän, jonka kanssa on ollut todella antoisaa.

Työskentely on alkanut siten, että oppilaat ovat kirjoittaneet lapuille ihan mitä tahansa askarruttavia kysymyksiä Raamatusta. Niistä olen sitten muodostanut aiheita. Aiheet ovat usein olleet aika samanlaisia ryhmästä toiseen, mutta aina on ollut jotain vähän erilaista. 

Aiheista on tehty alustuksia siten, että niissä on pitänyt sekä etsiä tietoa eri maailmankatsomusten vastauksista kysymykseen, pohtia omaa vastausta siihen että tulkita antamiani raamatunkohtia. Lisäksi alustuksissa on pitänyt aktivoida muuta luokkaa. Huikeinta meillä oli silloin, kun oppilaat huomasivat luokan lasiseinästä rehtorin katselevan luokkaan sisään ja kutsuivat hänet osallistumaan janaharjoitukseensa. Oppilaat eivät tienneet, että rehtorin pääaine yliopistossa oli systemaattinen teologia, ja niinpä meillä oli todella intensiivinen oppilaiden vetämä janaharjoitus, jossa tasa-arvoisina keskustelimme perimmäisistä kysymyksistä. Vähemmänkin huikeina nämä ryhmätyöt yleensä onnistuivat tavoitteessaan antaa oppilaille vakuuttuneisuus, että heidän ei tarvise esittää mitään katekismusvastauksia.

Tässä kokoelma aiheita, joita löytyi (muistutan vielä, että  ne on tehty oppilaiden kysymysten pohjalta!):

Jeesuksen tekemät ihmeet

Pohtikaa ihmeitä ja niiden merkitystä. Valitkaa vapaasti joku Jeesuksen tekemä ihme ihme (ruokkinen, parantaminen jne.), jota tulkitsette tarkemmin.

Onko kohtaloa?

Vaikuttaako Jumala maailmanhistoriaan tai ihmisen kohtaloon? Millä perusteella voisi sanoa, että vaikuttaa, millä perusteella, että ei? Tulkittava kohta: Jesaja 49: 8 - 13 tai Ap. t. 3: 11 - 26.

Miettikää mahdollisimman monta näkökulmaa Saatanaan. Tulkittava kohta: Matt. 4: 1 - 11 tai Job 1: 6 - 2: 6.

Mitä on Jumala?

Miettikää mahdollisimman monta uskonnollista ja uskonnotonta näkökulmaa Jumalaan, esim. nimitykset, voima, persoonat... Tulkittava kohta: 2. Moos. 19: 9 - 20 tai Matt. 3: 13 - 17.

Raamattu ja muut uskonnot ja uskonnottomat

Tutustukaa Suomen evl. lut. kirkon sivuilta näkemystä uskontodialogiin. Pohtikaa muuten vapaasti aihettanne. Raamatussa on aika vähän aiheesta, mutta asia kyllä askarruttaa monia. Tulkittava kohta Joh. 3: 16 - 18 tai Room. 9: 30 - 33.

Miksi pahat henget tappoivat siat?

Pohtikaa evankeliumikohtaa mahdollisimman monesta näkökulmasta. Tarvitsette tietoa ainakin Jeesuksen ajan kulttuurista. Voitte ottaa myös kantaa tapaukseen. Raamatunkohta: Mark. 5: 1 - 20.

Mikä on Taivas?

Esitelkää Taivasta teologisesta näkökulmasta sekä joitain Taivaaseen liittyviä taideteoksia, esim. tauluja, kirjallisuutta, lauluja. Tulkittava kohta: Ilm. 21.

Jeesuksen perhe-elämä

Voitte miettiä tätä Da Vinci -koodin näkökulmasta tai yleisesti kertoa historiallisesta Jeesuksesta, mielenkiintonne mukaan. Tulkittava kohta: Mark: 6: 1 - 6.

Miten maailmankaikkeus on syntynyt?

Esitelkää monia näkökulmia, uskonnollisia ja uskonnottomia, maailmankaikkeuden syntyyn. Myyttejä on tietenkin paljonkin, mutta jos voitte vähän yleistää niistä? Mielenkiintonne mukaan voitte jättää muut uskonnot poiskin ja ottaa mukaan myös ihmis- ja eläinkunnan kehitystä. Tulkittava kohta: 1. Moos. 1 - 31.

Maailmanloppu

Miettikää erilaisia näkökulmia maailmanloppuun. Pohtikaa joitain näistä kysymyksistä: Loppuuko aika? Tuhoutuuko maailma? Tuomitaanko ihmiset ja ketkä silloin pelastuvat? Voitte ottaa mukaan eri uskonnot ja uskonnottoman ajattelun, kristinuskoa unohtamatta. Tulkittava kohta: Valitkaa Johanneksen ilmestyksestä mieleisenne kohta.

Mikä on elämän tarkoitus?

Etsikää tietoa kristinuskon ja muiden uskontojen opetuksesta elämän tarkoituksesta sekä erilaisista uskonnottomista näkemyksistä. Voitte painottaa mielenkiintonne mukaan. Tulkittava kohta: Luomiskertomus tai Saarn. 1:1-14

Onko Raamattu totta? Tulkittava kohta: Valitkaa kiinnostuksenne mukaan Luomiskertomus tai joku Jeesuksen ihmeteko. Voitte esityksessänne käsitellä myös muuten Raamatun totuutta esim. historiallisuus vs. myyttisyys.

Miten Raamattua on käännetty ja käytetty? Ottakaa selvää Raamatun kääntämisestä, miten ja miksi sitä tehdään. Esimerkiksi Gideonit on kansainvälinen järjestö, joka levittää eri kielisiä Raamattuja ympäri maailmaa. Voitte valita tulkittavan kohdan Gideonien sivustolta, jossa vinkataan raamatunkohtia eri elämäntilanteisiin. Jos haluatte painottaa kielen osuutta, valitkaa joku kohta, jossa Raamatun editioon on merkitty kääntämiseen liittyviä huomioita esim. Ps. 76:11 tai 1. Moos. 17.

Voiko Raamatun kaikkia sääntöjä noudattaa? Tulkittava kohta: Jaak. 2: 14-17 tai sitten tarkastelkaa Mooseksen lakia 2. - 5. Moos. (ensin silmäilemällä)

Miksi on kärsimystä? Etsikää tietoa siitä, miten kristinuskossa ja muissa uskonnoissa selitetään kärsimys maailmassa, voitte tuoda esiin myös uskonnottoman näkökulman. Tulkittava kohta: Valitkaa mieleisenne kohta Jobin kirjasta tai sitten Syntiinlankeemuskertomus.

Mitä tapahtuu kuoleman jälkeen? Esitelkää eri uskontojen ja uskonnottomien katsomusten käsityksiä siitä, mitä tapahtuu kuoleman jälkeen. Tulkittava kohta: valinnainen kohta Johanneksen ilmestyksen loppupuolelta tai Joh. 3:16 tai Matt. 25: 31-46.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti