tiistai 11. maaliskuuta 2014

Jaa jotain -päivä 2014 osa 3

Tänään jakovuorossa on historia.

Tutkimustehtävä Suomen sotasurmat 1914 - 1922 -tietokannasta

Tänään tutkitaan tietokantaa, johon on tallennettu kaikkien yhteiskunnallisen väkivallan seurauksena vuosina 1914 - 1922 kuolleiden nimet ja tiedot. HUOMAA! Koska olemme kiinnostuneita vain sisällissotaan liittyvistä tapauksista, laitetaan alkupäivämääräksi 1.1.1918.
1. Keksi tutkimuskysymys, johon etsit vastausta tietokannasta. Tietokannasta voit hakea sukunimen, kuolinpaikan, asuinkunnan tai kuolintavan mukaan. Voit siten esimerkiksi tutkia väkivaltaa jollain tietyllä paikkakunnalla, vankileirien kuolleisuutta, punaista ja valkoista terroria, tietyn paikkakunnan miesten vaiheita tai joissain tapauksissa oman sukusi kohtaloita jne. Rajaa kysymys niin pieneksi, että ehdit selvittää asian tällä tunnilla.
2. Tee tutkimuskysymyksesi mukainen haku tietokannasta. Rajaa tarvittaessa kysymystä lisää. Laske tapauksia ja tee johtopäätöksiä.
3. Kirjaa yhteiseen asiakirjaan seuraavat asiat:
- kysymys
- miten selvitit
- tutkimustulokset
- kysymykset, joita tulosten tai tutkimusprosessin pohjalta nousi (esim. epävarmuustekijät tuloksessa, mitä haluaisit vielä tietää jne.)
4. Viime viikolla nousi kysymys, ketkä olivat sisällissodassa niitä hyviä, joiden puolella "pitäisi" olla, ja totesimme, että tarvitsemme hieman lisää tietoa. Nyt tiedät enemmän sodan uhreista. Osallistu keskusteluun otsikolla "Sisällissodan hyvät, pahat ja rumat".

Creative Commons -käyttölupa

Tehtäviä sotasurmat-tietokannasta, jonka tekijä on Anuleena Kimanen, on lisensoitu Creative Commons Nimeä-Epäkaupallinen 4.0 Kansainvälinen -käyttöluvalla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti