maanantai 10. maaliskuuta 2014

Jaa jotain -päivä 2014 osa 4

Ja nyt vuorossa ovat ne luvatut päivänavaukset. Aihepiirinä ovat molemmissa vuotuiset juhlat. Haluan jakaa juuri nämä päivänavaukset, koska olen tässä blogissa aiemminkin puhunut uskonnollisen ja kulttuurisen moninaisuuden näkymisestä koulussa. Soveltaen voi varmasti kumpaakin käyttää ainakin tänä vuonna, enemmän soveltaen jatkossakin.

Pääsiäisen jälkeisellä viikolla:
Musiikkina kuulimme tänään toista osaa Johann Sebastian Bachin pääsiäiskantaatista Christ lag in Todesbanden, jossa suru vaihtuu vähitellen ylösnousemuksen iloksi.

Pääsiäisviikko alkaa olla loppupuolellaan, mutta pääsiäisaika jatkuu. Se näkyy luterilaisissa kirkoissa esimerkiksi valkoisina kirkkotekstiileinä seuraavaan suureen juhlaan, helluntaihin asti. Ortodoksisissa kodeissa saatetaan pitää pääsiäiskoristeitakin helluntaihin asti esillä.

Suurta juhlaa on ollut ilmassa muutenkin, sillä tänä vuonna juutalaiset viettivät omaa pääsiäistään, hepreaksi pesah, samoihin aikoihin kristittyjen kanssa. Juutalaisen kalenterin nisan-kuun 15. päivä, jona pääsiäistä vietetään Egyptin orjuudesta pääsemisen muistoksi, osui viime viikon tiistaiksi.

Pääsiäinen on ollut yksi ajankohta, jona vuosi on vaihtunut. Ymmärrettävästi uuden maanviljelyskauden alkaminen ja luonnon herääminen eloon on tuonut mielikuvan kaiken uudistumisesta. Suomessakin on pääsiäisenä ennustettu tulevaa ja tehty muitakin uuden vuoden taikoja. Erityisesti taiat ovat liittyneet tulevaan kesään ja karjaonneen. Ylösnousemuksen riemuun on liittynyt hyvin laajalti tunnettu uskomus, että aurinko hyppii tai tanssii noustessaan pääsiäisaamuna.

Iloista ja aurinkoista pääsiäisviikon perjantaita sekä viikonloppua kaikille!

15.8.
Musiikki: Jumalansynnyttäjän kuolonuneen nukkumisen tropari tms.

Hyvää huomenta!

Ihmettelitkö, millä musiikilla päivänavaus tänään alkoi? Se oli ortodoksista kirkkolaulua, joka liittyy Suomen ortodoksisessa kirkossa vietettävään juhlaan nimeltä Jumalansynnyttäjän kuolonuneen nukkuminen. Jumalansynnyttäjä tarkoittaa Mariaa, Jeesuksen äitiä, sillä kristillisen uskon mukaan Jeesus oli kokonaan ihminen ja kokonaan Jumala. Kuolonuneen nukkuminen merkitsee kuolemista, ja päivän teema ortodoksisessa kirkossa on kuolema ilman eroa, ihmisen ja Jumalan läheisyys, joka havainnollistuu Neitsyt Marian hahmossa. Ortodoksit ovat valmistautuneet paastoamalla tähän vuoden suurimpiin luettavaan juhlaan.
Olitko ennen kuullut tällaisesta juhlasta? Entä tunnetko ketään Marjaa, Marjaanaa tai Marjattaa, Marjua, Marjutia, Maritaa, Mariannea, Jaanaa tai Jattaa? Heillä on huomenna nimipäivä, eikä sattumalta. Kaikkien nimi pohjautuu Mariaan, ja nimipäiväkalenterimme pohjautuu katolisen kirkon pyhimyskalenteriin. Suomessa asuvat katolilaiset juhlivat niin ikään huomenna samaa asiaa nimellä Neitsyt Marian taivaaseen ottamisen päivä.
Ortodokseja on Suomessa noin 60 000 ja katolilaisiakin useita tuhansia. Heidän vuottaan rytmittävät tärkeät juhlat jäävät kuitenkin julkisuudessa huomiotta. Arviolta yhtä paljon Suomessa on muslimeita. Heidän toinen tärkeä juhlansa, paastokuukauden päätösjuhla eli id al fitr osui tänä vuonna viime torstaihin. Siitä tiedotusvälineiden on nykyään tapana mainita jotain.
Suomen enemmistökulttuurissa näkyvin juhla on varmasti joulu. Sen asemaa korostaa myös kouluvuosi todistusten jakoineen ja lukuvuoden katkaisevine lomineen. Millaista olisi, jos ei odottaisi joulua? Millaista olisi, jos missään ei olisi joulukoristeita eikä joululauluja? Meillä kaikilla on varmasti kiintopisteemme ja kohokohtamme vuoden varrella, joita kohden ikään kuin matkaamme ja joista laskeudumme arkeen. On kuitenkin hyvä tiedostaa, että elämä ei ole samanmuotoista kaikille, eikä sen tarvitse ollakaan. On mielenkiintoista tietää, millaisia nousuja ja laskuja liittyy toisten ihmisten kulttuuriin ja elämään.
Elit sitten tällä hetkellä jonkin juhlan iloisessa odotuksessa, mukavassa muistelussa tai tasaisessa arjessa, toivotan sinulle mahdollisimman helppoa ja mukavaa kouluvuoden alkua!
Creative Commons -käyttölupa
Tämä teos on lisensoitu Creative Commons Nimeä-Epäkaupallinen 4.0 Kansainvälinen -käyttöluvalla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti